T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Leyla Turgut Anadolu Lisesi

Leyla Turgut Anadolu Lisesi Eğitim/Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar

2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
LEYLA TURGUT ANADOLU LİSESİ

Leyla Turgut Anadolu Lisesinde eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esasları belirleme amacını taşıyan bu hatırlatmalar, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanmıştır.

Veliyi ve öğrenciyi okulun işleyişi ve kuralları hakkında bilgilendirmeyi, ayrıca okul-öğrenci-veli arasındaki karşılıklı hak ve sorumlulukları hatırlatmayı amaçlar. Bu hatırlatmalar Devam-devamsızlık, sınıf geçme, kılık kıyafet ve davranışlar olmak üzere dört ana başlıktan oluşturularak düzenlenmiştir.

Yönetmelikler velilerimiz ve öğrencilerimiz tarafından dikkatlice okunarak değerlendirilmesi önemle rica olunur.

I – Devam-Devamsızlık

Öğrencinin okula devamı esastır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ile projelerin yanında ders ve etkinliklere katılım da göz önüne alınır. Bu nedenle okula devamsızlık bir hak olarak değil, öğrencinin eğitim kaybı olarak görülmeli ve sadece zorunlu hâllerde yapılmalıdır.

a) Devamsızlık süresi özürsüz 10 (on) günü, toplamda 30 (otuz) günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır. Bu durumun gerçekleşmemesi için öğrenci devamsızlıkları periyodik aralıklarla velilerine bildirilir. (Veli öğrenci devamsızlığını takip etmelidir)

b) Öğrenci devamsızlık yaptığı günün ertesinde okula geldiği ilk gün ilgili müdür yardımcısına gelerek devamsızlığının nedenini açıklar; yazılı veli dilekçesi veya raporunu getirir. Veli dilekçesi veya rapor getirilmesi durumunda öğrenci özürlü devamsızlık yapmış sayılır. 3(üç) güne kadar devamsızlıklar, gerekçe belirtilerek veli tarafından imzalanacak dilekçe veya raporla müdür yardımcısına teslim edilecektir. 3 (üç) günü aşan veya ortak sınav gününde yapılan devamsızlıklar ise, mutlaka rapor ile belgelendirilerek devamsızlığın son gününü takip eden 5 (beş) iş günü içinde; raporlar ilgili müdür yardımcılarına teslim edilir. Müdür yardımcıları tarafından e-Okul sistemine işlenir. Özürsüz devamsızlık süresinin beş günü geçmesi durumunda öğrenci ortalaması yeterli olsa dahi teşekkür veya takdir belgesi hakkını kaybeder; bu nedenle tüm devamsızlıkların mazeretlerinin (rapor) veli tarafından yazılı olarak zamanında bildirilmesi önerilir.

Girilemeyen ortak sınavın notunun "0"(sıfır) olmaması için raporların resmî veya özel hastanelerden ya da Aile Hekimliği'nden alınmış olması zorunludur. 5. gün bayram ve resmî tatil günü ise, öğrenci okulun açıldığı ilk gün raporunu getirmek zorundadır. Yarıyıl tatilinde okul idaresi çalışmaya devam ettiğinden bu tür belgelerin okula teslimi için öğrenimin başlaması beklenmez. İki günden daha uzun süreli rahatsızlıklarda okulun bilgilendirilmesi esastır.
Ortaöğretim yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen "Zorunlu hâllerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.» maddesinin uygulanabilmesi için velinin okula gelerek müdür yardımcısıyla görüşmesi ve gecikmenin sebebini açıklayan bir dilekçe ile ve/veya raporu okul idaresine teslim etmesi gerekir. Dilekçe okul idaresi tarafından değerlendirilir, işlem buna göre yapılarak e-Okul sistemine işlenir.

c) Öğrenci mazereti nedeniyle herhangi bir ortak sınava gelemeyecekse, velisinin gün içinde ilgili müdür yardımcısını bilgilendirmesi gerekir. Herhangi bir sebeple sınava giremeyen ve mazeretini belgelendiren öğrencinin sınavı, ortak sınav haftasının son gününü takip eden üç iş günü içinde yapılır. Gerektiğinde öğrenci raporu getirmesi beklenmeden sınava alınır ancak öğrencinin yönetmeliğe uygun raporu zamanında getirmemesi durumunda bu sınav geçersiz sayılır. Ortak sınavın telafi sınavı mazereti kabul edilen öğrenciler için mutlaka yapılır ancak öğrencinin devamsızlığı sırasında sınıfta yapılan her çalışma veya etkinliğin tekrarlanması söz konusu olmadığı gibi bu konuda yetki öğretmendedir. Gün içinde okula gelmeyen öğrenci sadece telafi sınavına veya okul çıkış saatinden sonra düzenlenen bir etkinliğe katılmak üzere okula gelemez. Gün içinde iki sınav olduğunda öğrencinin sınavlardan birine katılıp diğerine katılmaması söz konusu olamaz.
Telafi sınavı günü okula gelmeyen öğrencinin mazeretinin kabul edilebilmesi için raporunun olması gerekir. Ciddi bir rahatsızlığı olmadan sınav günü okula gelmemeyi alışkanlık hâline getiren öğrencinin velisi okula çağrılır, önlemler birlikte değerlendirilir.

d) Eğitim - öğretim saat 08.45'de başlar, 15.45'da biter. Öğrenciler 08.20'den itibaren okula gelebilirler. Sabah zil çalmadan önce okula giriş yapan öğrenci ders başlama saatine kadar okuldan çıkmak isterse nöbetçi idareci/öğretmenden izin almalıdır. Öğrenci en geç saat 08.40'te okulda olmalıdır. Okula geç gelen öğrencinin sınıfa girebilmesi için nöbetçi müdür yardımcısından sınıfa kabul kâğıdı alması gerekir. Geç gelen öğrenci okula gelir gelmez geç kâğıdını almalı ve hemen sınıfına girmelidir. Geç kalma saat 08.50'dan sonra ise öğrenci sınıfa alınır ancak yarım gün devamsız sayılır. Beşinci dersin bitiminden sonra okula gelen öğrencilerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır. Sabah geç gelme ve yarım gün için mazeret izni sadece, kan analizi, erken saatte vize randevusu vs. önceden haber verilmek ve belgelendirilmek koşuluyla geçerlidir. MEB Ortaöğretim Yönetmeliği uyarınca beş kez geç gelen öğrenci yarım gün devamsız sayılır. E-okul sistemi tarafından dönem sonlarında hesaplanan bu durumun dikkatle takip edilmesi, geç kalmamaya özen gösterilmesi gereklidir.

e) Özürsüz ve izinsiz olarak devamsızlığı ve geç gelmeyi alışkanlık hâline getiren öğrencinin gerektiğinde ilk derse girmesine izin verilmez ve bu davranışıyla ilgili olarak Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Yıl içinde toplam geç sayısının 20 olması durumunda öğrenci ve aile, okul idaresi tarafından yazılı olarak uyarılır. Okulda bulunduğu hâlde, gün içinde izinsiz olarak bir veya daha fazla derse/etkinliğe girmeyen öğrenci yarım gün devamsız sayılır. Okul servisinin özel bir sebeple okula geç gelmesi durumunda ise öğrenciye sınıfa giriş kâğıdı verilir ancak durum yukarıda belirtilen kapsamda değerlendirilmez.

f) Öğrenci sadece sınava girmek için okula gelemez. Okula gelen öğrenci, özel durumlar dışında ders bitimine kadar okulda kalır. Bu nedenle randevuların (doktor, vize vs.) çok zorunlu olmadıkça okul saatleri içinde alınmaması, randevu alınmak zorunda kalındıysa çıkış isteğinin önceden veli tarafından okula bildirilmesi gerekir.

g) Rahatsızlanan öğrenciler ders öğretmeninin veya müdür yardımcısının izni ile başka bir öğrenci eşliğinde müdür yardımcısının odasına götürülür. Arkadaşına eşlik eden öğrenci hemen sınıfa döner. Gerekli görüldüğü takdirde nöbetçi öğretmen ve okul idaresi tarafından veli aranır ve izinli sayılan öğrenci sadece velisine teslim edilir.
Öğrencinin okul idaresinin bilgisi dışında velisini çağırması ve velinin ilgili müdür yardımcısı ile haberleşmeden öğrenciyi okuldan almaya gelmesi uygun değildir.

h) Sınav öncesi sınav hazırlığı ileri sürülerek devamsızlık yapılması eğitimdeki düzen ve programlı olma anlayışına engeldir.

II- Sınıf Geçme ve Değerlendirme

a) Öğrencilerin devam devamsızlık durumunun ve notlarının, dönem sonunda karne verilmesi beklenmeden, e-okul veli bilgilendirme sisteminden düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.

b) Öğrencilerin başarı değerlendirmeleri 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılır. Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; o dersten iki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 (elli) olması gereklidir.
Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki yazılı sınav yapılır.

c) Sınıf geçme, Türk Dili ve Edebiyatı dersindeki başarı durumuna göre tespit edilir. (Baraj Dersler)

d) Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler sınıflarını doğrudan geçerler.
Tüm sınıflarda Türk Dili ve Edebiyatı dersi yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerdir. Baraj derslerinden başarılı olmak koşuluyla, zayıf notu bulunsa bile yıl sonu başarı puanı en az 50 (elli) olan öğrenciler ortalama ile sınıf geçerler. Doğrudan veya yıl sonu başarı puanı ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa devam ederler. 9.sınıflarda ders kesiminde puan ortalaması 50'nin altında olup 4 ve daha fazla başarısız notu olan öğrenci sınıf tekrarı yapar. Alt sınıflar dâhil toplam 6 'dan fazla sorumlu dersi bulunanlar sınıf tekrarı yapar. Baraj dersinden başarısız olanlar ancak sorumlu olarak sınıf geçebilirler. Sorumluluk o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.

Sorumluluk sınavları birinci dönemin ilk haftası ile ikinci dönemin ilk ve son haftaları olmak üzere yılda üç kez yapılır.

e) Öğretim yılı sonunda; Derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi beş günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70.00 den aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

  • 70.00-84.99 arasındakiler Teşekkür belgesi,
  • 85.00 ve daha yukarı olanlar Takdir belgesi ile
  • 6 dönem arka arkaya Takdir belgesi alan öğrenciler Üstün Başarı Belgesi ile ödüllendirilir.

III-Kılık Kıyafet

Leyla Turgut Anadolu Lisesi okul kıyafeti okula aidiyetin olmanın yanında bireyin sorumlulukları ile ilgili davranışını da gösterir. Bu nedenle okulumuz öğrencilerinden beklenen, sadeliğe ve okul formasını giyinmeye özen göstermeleridir. Öğrencilerin kıyafetleri temiz, itinalı olmalıdır.

Öğrenci sabah okula okul forması ile gelir, gün içindeki kıyafeti her zaman okul formasıdır; okuldan okul forması ile çıkar. Okul kıyafetleri okulda bırakılmaz. Öğrenci, okul giriş - çıkışında ve okulun içindeki tüm alanlarda -sınıf, koridor, kantin, kütüphane, bahçe vb.- okul forması ile olmak zorundadır.

Yarışma vs. kapsamında okul tarafından yaptırılan tişörtler veya spor kıyafetleri okul forması yerine giyilemez.

Rozet, yüzük, kolye vb. takı ile okula gelinmez. Bu kurallara uymayan öğrencilerin eşyaları okul idaresince alınır ve öğrenci velisine geri verilir.

Kıyafet düzenine uymamak öğrencinin sözlü ve yazılı uyarı almasını gerektirir.

a) Öğrenciler:

 Bordu, beyaz veya siyah renk lakos tişört, siyah renk kanvas okul pantolonu

Öğrencinin okula kısa saçlı ve tıraşlı olarak gelmesi beklenir. Saçı uzun olan öğrencinin saçlarını mutlaka toplaması, sakalsız ve de saçları düzgün taranmış olması gerekir. Boyalı saç, bir bölümü veya tamamı kazıtılmış saç vs. okulumuza uygun değildir.

Herhangi bir nedenle okula tıraşsız gelen öğrenci, sabah derse girmeden önce nöbetçi öğretmene veya müdür yardımcısına giderek durumunu bildirir, destek ister ve dersine hazır girer. Öğrencinin sabah 9'dan sonra bir idareci veya öğretmen tarafından görülmesi durumunda ise, öğrenci uyarılır, tekrarında bu durum müdür yardımcısı tarafından kayda geçirilir ve veli kısa mesaj ile bilgilendirilir. Öğrencinin bu prosedürü bilerek uzatması durumunda öğrenci yarım gün devamsız sayılır.

Yukarıda belirtilen kurallardan herhangi birine uyulmadığında ve düzeltilmesi istendiğinde öğrenci sözlü olarak uyarı almış demektir. Durumun tekrarında öğrenciye yazılı uyarı verilir.
Yazılı uyarıya rağmen bu konudaki uyarıları dikkate almayan öğrencinin durumu Ödül ve Disiplin Kurulunca değerlendirilir.

IV-Davranışlar
Okul sınırları içerisinde her öğrenci tüm davranışlarından sorumludur. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Onuncu Kısım Öğrenci Davranışları, Ödül ve Disipline İlişkin Hükümler bölümünün velilerimiz ve öğrencilerimiz tarafından okunması önerilir.
1-Okul alanların kullanımı
a) Sınıflar, kantin, tuvaletler vb. düzenli olarak personel tarafından temizlenir. Ancak ortak alanların, sınıf ve diğer birimlerin düzeni ve temiz tutulması öncelikle öğrencilerin sorumluluğundadır.
Sınıf içinde ilgili derste kullanılmayan eşyaların sıranın içinde ya da öğrencinin çantasında bulunması gerekir. Yerler ya da ortak alanlar kişisel eşyaların konması için uygun değildir.

b) Öğle teneffüsünde nöbetçi öğretmenler tarafından sınıflar boşaltılır. Öğrencilerin öğle teneffüslerinde sınıflarda yemek yememesi gerekir. Sınıflarda, öğrencilerin elektrikli su ısıtıcısı vb. gibi elektrikle çalışan aletleri kullanmaları tehlikeli ve yasaktır. Derslerde, öğrencinin sırasında veya yanında görünür yerde, gerektiğinde şeffaf plastik şişede su veya kırılmaz şeffaf malzemeden yapılmış su matarası bulunabilir; başka bir yiyecek, içecek bulunmaz. Öğrenciler teneffüslerde kantinden yiyecek alabildikleri gibi, isterlerse evden getirebilirler.

c) Okulun ana girişinin önünde bulunan park öğrencilerin oturma alanı değildir. Katlarda personele ayrılan tuvaletler öğretmenler ve misafirler içindir.

Okul spor odası öğrencilerin kullanımı içindir.
Teneffüslerde masa tenisi vb. oynamak isteyen öğrenciler için açıktır.

d) Asansör ve engelli tuvaleti, engelli öğrenciler ve belli bir sebeple kısa süreli hareket kabiliyeti kısıtlanan öğrencilerin kullanımı içindir.

e) 10.; 11. sınıf öğrencileri sırayla nöbetçi öğrenci olarak görevli olup, öğretmenlere ve idareye yardımcı olmakla sorumludurlar. Öğrenciler nöbetçi öğretmen ve idarecilerin uyarılarını dikkate alırlar.

2-Akademik dürüstlük ve bilişim

a) Akademik dürüstlük ilkeleri projelerin ya da ödevlerinin hazırlanmasında kitap ve/veya İnternet' in sadece bilgilenme amacıyla kullanılmasını gerektirir. Ödev ve projeler özgün ve özenli olmalı, mutlaka kaynak gösterilmelidir. Bu kapsamda okul kütüphanesinin etkin kullanımı ve alınan kitapların zamanında iadesi de önemlidir.

b) Öğrenciler cep telefonu, video kamera ve benzeri elektronik aletleri -kantin, bahçe, kütüphane dâhil- okul içinde kullanamazlar; her sabah cep telefonlarını okul idaresine teslim etmelidir. Telefon etmek isteyen öğrenci müdür yardımcılarının izniyle geçici olarak telefonlarını kullanırlar. Telefonlar sabah birinci derste alınır ve ilk ders öğretmenince sistem odasındaki telefon kutularına konur. Birinci derste geç kalan öğrenci telefonunu ders sonunda ilgili müdür yardımcısına teslim eder ve idare tarafından sınıf telefon kutusuna konur. Son derse giren öğretmen tarafından dersin son beş dakikasında telefonlar öğrencilere dağıtılır. Bu husus dışında öğrenci cep telefonları ile ilgili oluşabilecek olumsuzluklardan öğrenci sorumludur. 
Gün içinde spor turnuvası, konferans vs. etkinlik için okul dışına çıkacak öğrenciler okula dönmeyeceklerse telefonlarını müdür yardımcılarının aracılığıyla telefon kutusundan alırlar.
Cep telefonu veya benzeri aletler izinsiz olarak fotoğraf ve/veya video çekme amacıyla kullanılamaz. Özel günlerde fotoğraf makinelerinin, video kameraların vb. aletlerin kullanımı müdür yardımcısının iznine bağlıdır. Öğrenci bu araçlardan birini kullanırken görüldüğünde söz konusu araç alınır ve veliye imza karşılığı teslim edilir. Aynı öğrencinin yeniden herhangi bir elektronik aletle görülmesi durumunda ise iade dönem sonunda yapılır.
Cep telefonlarının derslerde öğretmen nezaretinde kullanılması söz konusu olduğunda ilgili öğretmen müdür yardımcısını bilgilendirir.

c) Sınıftaki tüm akıllı tahtalar öğretmenlerin gözetiminde sadece ders amaçlı kullanılır. Sınıflardaki prizlerde cep telefonlarının sınıfta şarj edilmesi uygun değildir.

d) Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca okul Etkileşimli Tahta ve cep telefonlarından uygun olmayan sitelere girilmesi, bu araçların eğitim amacı dışında kullanılması, Etkileşimli Tahta ve okul bilgisayarlarına program ya da dosya yüklenmesi kesinlikle yasaktır.

3-Sosyal Kültürel Sportif etkinlikler

a) Okul adına yapılacak sosyal kültürel ve sportif etkinlikler için, okul veya sorumlu öğretmen tarafından yazı ile veli izni alınır. İl içi etkinlikler için yarışma takımlarında olan öğrencilerin velilerinden öğretim yılı başında genel bir izin alınarak bilgilendirme yapılır.

b) Öğrencinin bireysel olarak katıldığı kulüplere bağlı spor yarışmaları için gereken izinlerde okul idaresiyle önceden görüşülmesi esastır.

c) İlçe, İl ve Türkiye çapında gerçekleşen MEB tarafından organize edilen etkinlik ve yarışmalara  katılmaya karar verildiğinde, işlemler okul tarafından planlanır ve okuldan mutlaka öğretmen görevlendirilir. Bireysel branşlarda sorumluluk aile, antrenör ve okul arasında paylaşılır.

d) Sağlık sorunları nedeniyle öğrencinin Beden Eğitimi dersinden bir süreliğine ya da yıl boyu raporlu olması gerektiğinde, hastaneden rapor alınmalıdır.

e) Teneffüs saatlerinde bahçe tüm öğrencilerin ortak kullandıkları, paylaştıkları bir alandır. Okulun spor sahası futbol, basketbol, voleybol vb. spor dalları için uygun olup, Beden eğitimi öğretmeni nezaretinde kullanılır.

4-Genel

a) Okul saatlerinden sonra okulda kalarak öğretmen gözetimi dışında çalışma yapacak öğrenciler müdür yardımcılarını bilgilendirmek zorundadırlar.

b) Okul eşyasına bilerek zarar veren öğrenciye Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Zarar öğrenci ve velisi tarafından karşılanır.
Öğrenciler yanlarında getirdikleri tüm eşyalardan kendileri sorumludur. Okulun dışında çeşitli araçlar için park alanı bulunmaktadır.

c) Okuldaki tüm etkinlikler, okul idaresinin izniyle yapılır. Öğrenciler okulun farklı alanlarına (sınıf, bahçe vb.) önceden izin almaksızın hiçbir afiş vb. asamazlar, izin aldıkları etkinliğin kapsamının dışına çıkamazlar. Bu etkinlikler okul malına ve/veya okul öğrencilerine zarar verir bir nitelik içerirse ya da etkinlik sırasında Disiplin Yönetmeliğine aykırı bir durum gerçekleşirse söz konusu öğrenciler için Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

d) Okul öğrencileri, okulun adını kullanarak okulun izni olmadan gezi, etkinlik vs. düzenleyemez. Veli bilgilendirilmeden okul tarafından şehir içi/şehir dışı gezi düzenlenmez. Velinin yazılı izni olmadan öğrenci hiçbir geziye katılamaz.

e) Okul gezileri ve etkinlikler eğitsel amaçlı olup öğrenciler bu geziler sırasındaki tüm tutum ve davranışlarından sorumludur.

g) Sigara, alkol vs. gibi zararlı maddeleri okul içinde ve çevresinde bulundurmak ve kullanmak yasaktır. Bu davranışlar görüldüğünde Disiplin Kurulunca gerekli işlemler yapılır.

h) Okulun Acil Durum Yönetim Planının öğrenci tarafından bilinmesi, kritik bir durumda ciddiyetle harfiyen uygulanması gereklidir.

ı) Öğrencinin, okulda yaptığı etkinlikler e-okul sisteminde sosyal etkinlikler modülüne işlenir.
j) Adres, telefon, elektronik posta ile ilgili değişikliklerin okul idaresine duyurulması önemli ve zorunludur. E-okuldan matbu olarak gönderilen evraklar Mernis sisteminde kayıtlı ikamet adresinize gönderilmektedir. Resmî kayıtlar ile okul kayıtları arasındaki tutarlılık velinin sorumluluğundadır.
Okuldan elektronik posta ve sms ile veli ve öğrenciye gönderilen duyuruların okunması ve gereğinin zamanında yapılması kişilerin sorumluluğundadır.

Leyla Turgut Anadolu Lisesi öğrencisi bu kuralları bilmek ve kurallara riayet etmekle yükümlüdür. Yukarıdaki   hususlar, hem okulumuz hem de öğrencilerimiz için daha düzenli ve kaliteli bir eğitim ortamının tesisine yardımcı olacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2021 - Güncelleme: 24.04.2024 14:52 - Görüntülenme: 321
  Beğen | 2  kişi beğendi